info/contact


Fotografie en schijven ligt ogenschijnlijk ver uit elkaar, maar de schijn bedriegt. De hulpmiddelen zijn verschillend. Het resultaat ook, n.l. een plaatje of een praatje. De basis voor beiden is observatie, techniek en zintuigen:

  • kijken en zien,
  • luisteren en horen,
  • voelen en ervaren.


Bij het fotograferen maak ik gebruik van verschillende camera’s: een middenformaat waarbij ambacht en aandacht voorop staat, een spiegelreflex met macrolens voor dichtbij fotografie, een systeemcamera met een beperkt gewicht voor op reis en voor de een point en shoot fotografie een smartphone. Iedere camera heeft zijn eigen charme. 


Bij het schrijven worden mijn zintuigen uit een ‘winterslaap’ gehaald. Vooral in een nieuwe omgeving worden ze op scherp gezet. Als ik in Split een voorbij lopend bejaard echtpaar nader op me in laat werken, zie ik pas dat het toeristen zijn. Ik ben verrast door zo’n ondernemend bejaard stel. Of als ik het pand van Waterstones in Edinburgh binnen wandel ervaar ik de rijkdom en magie van deze boekenwinkel. Een keten van observaties wordt in gang gezet die ik met de beste wil van de wereld niet anders kan dan vastleggen. Niet met pen op papier, maar digitaal. Een tablet is dan ook, naast mijn camera, een trouwe reisgenoot.


Het allermooist is om plaatjes te maken die verstillen, rust uitstralen, dromerig zijn of niet gelijk herkenbaar zijn. Dit in tegenstelling tot de praatjes waarbij het juist gaat om herkenbaarheid en details die pas goed opvallen als de aandacht erop wordt gevestigd. Hierdoor worden onopvallende situaties opvallend. Ze brengen eigen ervaringen in herinnering.


©: 2019 cathinka de vries